Návštěva RC DRAGON BRNO v brněnském stacionáři VELETA

Při příležitosti výročí narození Ondřeje Sekory, brněnského rodáka, spisovatele a zakladatele ragby v České republice, se uskutečnilo setkání klientů stacionáře Veleta z Kohoutovic a zástupců ragbyového klubu Dragon Brno. Klienti stacionáře vřele přivítali zástupce ragbyového klubu Dragon ve svém sídle, v Brně.

V rámci programu na podporu čtenářství, uspořádaného knihovnou Jiřího Mahena spolu s Kabinetem Informačních studií a knihovnictví (při filozofické fakultě Masarykovy univerzity), rovněž k výročí Ondřeje Sekory, bylo klientům stacionáře Veleta představeno ragby. Ptáte se, jak souvisí knihovny, čtenářství a rugby? Odpověď je jednoduchá, Ondřej Sekora známý předně jako autor Ferdy mravence, byl zakladatelem ragby v tehdejším Československu. Rugby přivezl do Československa v roce 1926 z Francie, přímo do Brna. První ragbyový zápas uspořádal v Brně, v roce 1926 v Pisárkách, kde byl zároveň trenérem i rozhodčím. Přeložil knihu pravidel ragby a dal česká jména jednotlivým figurám.

Samotný program nesl název: „Není míč jako míč, aneb Otec Ferdy Mravence, jak jej neznáme.“ Aby mohlo být ragby názorně představeno, byly zapůjčeny dresy, míč, reklamní stojany a fotografie z osobního alba trenéra brněnského klubu, Antonína Švaňhala. Klienti stacionáře následně uvítali nabídku osobní návštěvy trenéra spolu se zástupci z řad hráčů přímo ve stacionáři.

Osobní návštěvy ve stacionáři Veleta se zúčastnili osobně trenér Antonín Švaňhal a hráči ragbyového týmu Jan Kratochvil a Erik Ullman, kde byla uspořádána beseda. Účastníci setkání měli příležitost se tváří v tvář potkat s hráči rugby, vést živou diskusi o pravidlech, smyslu hry, a přiblížit se tak k samotné hře ragby, i když někteří z klientů stacionáře měli hluboké znalosti o ragby, účasten byl i jedinec, který rugby hrál.

Závěrem setkání bylo zástupcům stacionáře předána z rukou trenéra Antonína Švaňhala plaketa, symbolizující rugby a brněnský klub Dragon. Návštěva splnila své očekávání a klientům umožnila i přes jejich handicap se osobně setkat s představiteli ragby.

Jana Sklenářová