Mistrovství ČR žen v ragby 7´s

V neděli 6.9.2020 se odehrálo Mistrovství republiky v sedmičkovém ragby v kategorii ženy. Turnaj byl pořádán v Praze na národním stadionu na Markétě.

Turnaje se zúčastnilo 7 týmů.

RK Petrovice, RC Tatra Smíchov, RC Sparta Praha, RC Mountfield Říčany, RC Dragon Brno (VyDra), RC Slavia Praha, RC Olomouc (Severní Morava).

Naše ženy ve společenství VyDra odehrály 4 utkání.

První zápas jsme nastoupili proti hráčkám ze Smíchova. Začátek se nám velmi dařil, kde jsme úvodní tříminutovku drželi míč a soupeřky stále jen bránily. Podařilo se nám jako prvním skórovat. Dostali jsme se do vedení díky Saše Zítkové 5:0. Bohužel pak nastala zbytečná chyba v individuální obraně a díky nesložení jsme darovali soupeřkám lacinou pětku. Následnou konverzi hráčka Tatry rovněž proměnila a tak poslala svůj tým do vedení 5:7. Za necelou minutu jsme však udělali tu stejnou chybu a soupeřky opět lacinou pětkou navyšují svůj stav na 5:14. Poté se nám podařilo opět dostat do tlaku, ale díky přihrávce za záda jedné naší hráčce se podařilo získat míč ze země smíchovské soupeřce a opět trestala naší chybu 7 body. Stav 5:21.

Zápas jsme nevzdali a díky dobré souhře se podařilo podruhé skórovat opět Saše Zítkové. Stav 12:21. Hračky Tatry však byly o dost zkušenější. Není divu, odjeli jsme na turnaj v 10 hráčkách z toho 3 hrály svůj první turnaj a jedna mladá hráčka poprvé za ženy. Konečný stav utkání tedy 12:40. Zápas, ale byl pohledný a měl kvalitu.

Druhé utkání jsme se postavili Spartě. Tam nám nevycházelo nic. Špatně jsme bránili a přicházeli dost o míče díky vlastním chybám. Jedinou naší pětku položila právě jeden z nováčku Linda Novohradská.

Konečný stav tohoto střetnutí byl 5:41 ve prospěch pražské Sparty.

Díky těmato dvěma prohrám jsme skončili ve skupině, ve které se bojovalo o 5.-7.místo. Tam jsme se střetli s týmy RC Olomouc a RC Slávia.

První zápas o umístění jsme hráli s našimi kolegyněmi z Moravy. Soupeřky měly rovněž nové a mladé hráčky. V tomto zápase se podařilo skórovat dalšímu našemu nováčkovi Šárce Hrabaňové. Dále skórovala naše staronová posila, hráčka která v minulosti byla i kapitánkou XV reprezentace a hrála v Irsku prestižní soutěž Kamča Rousová. Toto utkání s RC Olomouc jsme vyhráli 33:12.

Poslední náš zápas turnaje jsme bojovali s RC Slávia. Tento tým je velice silný v osobních soubojích a racích, proto jsme se snažili hrát co nejvíce do prostoru a vytvářet co nejméně kontaktních situací. Podařilo se zde skórovat více jak 4 hráčkám z týmu, což je velmi dobré. Více jak jednu pětku položila Lucie Zborovská. Dále skorovaly hráčky Alča Trunečková, Linda Novohradská, Šárka Hrabaňová, Zuzka Skokanová, Saša Zítková. Konečný stav byl v náš prospěch 44:5.

Na Mistroství republiky v ragby o sedmi hráčkách jsme obsadili celkové 5. místo. Což pro nás je určitě úspěch. Děkujeme všem hráčkám, které na turnaji bojovaly, ale i hráčkám, které nemohly odjet na turnaj ať už ze zdravotních či osobních důvodů. Bez nich by to také nešlo.

 

Konečné pořadí turnaje:

Mistr ČR RC Tatra Smíchov

2. RK Petrovice

3. RC Mountfield Říčany

4. RC Sparta Praha

5. RC Dragon Brno (VyDra)

6. RC Olomouc (Severní Morava)

7. RC Slávia Praha

 

SESTAVA VYDRY: Monika Štěpánová, Kamila Rousová, Alexandra Zítková, Zuzana Skokanová, Martina Jurdáková, Linda Novohradská, Lucie Zborovská, Alice Anderlová, Alena Trunečková, Šárka Hrabaňová.

Trenéři: Oto Hejmala, Petr Pořízek

 

Petr Pořízek