Mezinárodní utkání soutěže Europe Trophy

Výsledek: 10:5

Datum utkání: 17.11.2018

Soupeři: Švýcarsko

Sestava: 1- Renata Frýdlová, RC Mountfield Říčany; 2- Aneta Šmejdová, RC Sparta Praha; 3 Dominika Holečková, RC Sparta Praha; 4- Petra Křiklanová, RCTatra Smíchov; 5- Kristýna Plevová, RC Tatra Smíchov; 6- Jana Urbanová, RC Sparta Praha; 7- Tereza Haffnerová, RC Sparta Praha; 8- Sára Lea Exnerová, RC Sparta Praha; 9- Klára Hladilová, RC Sparta Praha; 10- Alexandra Zitkova, RC Dragon Brno; 11- Tereza Baťhová, RK Petrovice; 12- Kateřina Daníčková, RC Tatra Smíchov; 13- Lucie Oupicová, RC Mountfield Říčany; 14- Michaela Švecová, RC Mountfield Říčany; 15- Daniela Ferugová, TJ Sokol Mariánské Hory

Střídaly: 16- Zuzana Skokanová, RC JIMI Vyškov; 17- Kateřina Wackermannová, RC Tatra Smíchov; 18- Gabriela Špačková, RC Zlín; 19- Jana Nedvídková, RC Sedlčany; 20- Karolína Hudečková, RC JIMI Vyškov; 21- Zuzana Žároská, RC JIMI Vyškov; 22- Hana Běhalová, RC Dragon Brno

Body: Zítková 5, Oupicová 5

Kapitánka: Křiklánová Petra

Realizační tým: Schlangerová Hana, Pořízek Petr, Pokorná Kateřina

Zhodnocení utkání: V sobotu 17.11.2018 odehrála naše ženská reprezentace v ragby XV soutěžní zápas European Trophy ve švýcarském Yverdonu. Tradičně od roku 2014 se hraje se Švýcarkami o pohár KONEKTOR CUP. Trofej 160 cm vysokou designovalo studio Olgoj Chorchoj.

Do zápasu nastoupily i naše hráčky z našeho společenství VYDRA a to Hana Běhalová (RC Dragon Brno), Alexandra Zítková (RC Dragon Brno), Karolína Hudečková (RC JIMI Vyškov), Zuzana Žaroská (RC JIMI Vyškov), Zuzana Skokanová (RC JIMI Vyškov), Gabriela Špačková (RC Zlín) a Daniela Ferugová (TJ Sokol Mariánské hory).

Zápas byl velmi vyrovnaný a švýcarské hráčky do zápasu nastoupily odhodlaně. Není divu, ze čtyř předchozích vzájemných utkání vždy zvítězily. Češky však pod nový realizačním týmem změnily docela významně herní projev. První otevřely skore Švýcarky (0:5), ale za nedlouho Český národní tým žen velmi dobře útočil a dostal se až před brankoviště soupeřek, kde po rychlém rozehrání z raku se dostal míč k útokové spojce a zároveň hráčky Vydry Alexandře Zítkové a ta srovnala stav na 5:5. Ještě před půlkou se dostala na hřiště nejmladší hráčka našeho týmu Zuzana Žaroská (Vydra, Vyškov). Ve druhé půli spíše diktoval tempo hry Český tým. Na hřiště se dostaly všechny naše hráčky Vydry. Nejprve střídali v první řadě Gabriela Špačková a Zuzana Skokanová. Poté se dostala na hřiště jako tříčtvrtka Karolína Hudečková a chvíli po ní nastoupila i Hana Běhalová na levé křídlo. Těsně před koncem utkání mohla rozhodnou další z naších hráček hrající na postu zadáka Daniela Ferugová, bohužel asi metr před pětkovištěm ji zastavily soupeřky tvrdou skládkou. Hra plynula a v 83. minutě, téměř v poslední akci se dostal míč na Alexandru Zítkovou ta si velmi dobře všimla špatně postaveného křídla a zadáka a výborným překopem až do brankoviště soupeřek vyslala své spoluhráčky Lucii Oupicovou (Říčany) a Hanu Běhalovou (Vydra, Brno), aby svým sprinterským uměním míč dohnaly a přikleply. Podařilo se to právě Lucii Oupicové, která právě touto pětkou rozhodla utkání ve prospěch Českého národního týmu žen v XV ragby.

Češky tak vyhrály poprvé proti Švýcarkám a také vůbec poprvé v soutěžním utkání Europe Trophy od svého vzniku. V soutěži Europe Trophy se zatím odehrály dva zápasy, Švýcarsko porazilo Finsko 20-5 a Česká republika Švýcarsko 10-5. Poslední zápas se hraje 16.3. 2019 mezi českým národním týmem a Finskem. Pokud toto utkání naše reprezentace vyhraje, stává se tak vítězem celé soutěže a také postupuje do vyšší evropské soutěže.

Všem hráčkám moc gratulujeme a přejeme hodně štěstí.

Ve stejný den a na stejném hřišti nastoupila i mužská reprezentace proti Švýcarům. V základní sestavě nastoupil na mlýnové spojce i Brněnský hráč Zbyněk Schütz.

Pořízek Petr

Na celé utkání se můžete podívat zde.